tenis

W celu rozpoczęcia wymiany piłkę trzeba wprowadzić do gry, czyli zaserwować.
Zmiana serwisu następuje naprzemiennie po każdym gemie; pierwszy serwujący jest wyznaczany
na początku spotkania przez rzut monetą.
Serwis jest wykonywany z linii końcowej, naprzemiennie z prawej i z lewej strony kortu.
Serwujący ma dwie próby czystego trafienia w kort - trafienia piłką w przestrzeń
po przeciwnej stronie kortu niż ta z której serwuje, pomiędzy linią środkową boiska
a serwisową rywala, czyli w tzw. karo (pole) serwisowe (prostokąt o wymiarach 6,40 na 4,12 m).
Jeśli tego nie uczyni, następuje podwójny błąd serwisowy i punkt zdobywa przeciwnik.
W czystym serwisie piłka nie może też trafić w siatkę; jeśli muśnie siatkę a następnie
spadnie czysto na pole przeciwnika jest tzw. net i serwis jest powtarzany (nie jest to
zaliczane jako błąd serwisowy).
Idealnie zagrany serwis, którego przeciwnik nie jest w stanie dosięgnąć swoją rakietą to
tzw. as serwisowy. Daje on oczywiście natychmiastowy punkt serwującemu.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL